Τεχνικές οινοποίησης
-
14.07.2013 Ερυθρή Οινοποιήση
Η έναρξη της ερυθρής οινοποίησης πραγματοποιείται με την έκθλιψη και αποβοστρύχωση των σταφυλιών από ειδικά μηχανήματα. Σκοπός της έκθλιψης είναι το σκίσιμο του φλοιού και η απελευθέρωση του χυμού...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ -
14.07.2013 Λευκή οινοποίηση
Πριν προχωρήσουμε στην περιγραφή της διαδικασίας παρασκευής των λευκών οίνων, είναι απαραίτητο να έχουμε αποσαφηνίσει, τι εννοούμε με τον όρο "λευκός οίνος". Με τον όρο λοιπόν, λευκός οίνος, εννοούμε τον οίνο που προέρχεται από λευκές ποικιλίες ή γκρίζες ποικιλίες (vins gris)...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ -
13.07.2013 Κρυοεκχύλιση
Η κρυοεκχύλιση είναι μια τεχνική η οποία, όπως καταλαβαίνουμε και από το όνομά της, βασίζεται στην διαδικασία της εκχύλισης και λαμβάνει χώρα σε χαμηλές θερμοκρασίες...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ -
13.07.2013 Ροζέ κρασιά
Εκτός των λευκών και των ερυθρών κρασιών υπάρχει ακόμα μια κατηγορία αυτή των ροζέ κρασιών. Η κατηγορία αυτή των ροζέ κρασιών δεν είναι και τόσο διαδεδομένη σε σχέση με τις άλλες δυο κατηγορίες...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ -
13.07.2013 Γλυκοί οίνοι
Γλυκούς ονομάζουμε τους οίνους στους οποίους δεν έχει γίνει αποζύμωση των σακχάρων. Σύμφωνα με τη νομοθεσία αποζύμωση των σακχάρων υφίσταται όταν αυτά βρίσκονται σε συγκέντρωση μικρότερη 4g/lt...
-
13.07.2013 Θερμοοινοποίηση
Η θέρμανση του σταφυλοπολτού πριν την έναρξη της αλκοολικής ζύμωσης, είναι γνωστή στους οινοπαραγωγούς από τον 18ο αιώνα οι οποίοι χρησιμοποιούσαν αυτή την τεχνική για να βελτιώσουν το χρώμα του οίνου τους σ'ένα μέρος της παραγωγής τους...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ -
13.07.2013 Μηλικογαλακτική ζύμωση
Στην οινοποίηση του οίνου μια δεύτερη ζύμωση πέρνει μέρος μετά την αλκοολική ζύμωση κατά την οποία το L-μηλικό οξύ μετατρέπεται σε L-γαλακτικό οξύ από τα γαλακτικά βακτήρια(κυρίως L.oenos)...
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ -
12.07.2013 Αλκοολική ζύμωση
Ο χυμός των ώριμων σταφυλιών είναι πλούσιος σε γλυκόζη (από 150 έως 250g/l)η οποία λειτουργεί ως οργανικό υπόστρωμα για τους ζύμομύκητες που με την σειρά τους την καταναλώνουν με σκοπό την παραγωγή ενέργειας σε μορφή ATP.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ