Παρακαλούμε πατήστε ανανέωση για να φορτωθεί κανονικά η σελίδα (ctrl+f5)

Οινικό τριήμερο στην Μαδέιρα!!!

Συντάκτης: Σκουτέλας Δημήτρης
Ημερομηνία: 11.09.2011

Aπό καιρό ήθελα να γράψω γι αυτό το ταξίδι, να μοιραστώ τις 3 μέρες που πέρασα στη Μαδέϊρα. Έτυχε εκείνη την περίοδο να βρίσκομαι στην Λισσαβώνα, μόλις είχε περάσει το Πάσχα για τους καθολικούς και ο καιρός ήταν αρκετά καλός για τριήμερη εξόρμιση. Έτσι αποφασίσαμε με 2 φίλους να «πεταξούμε» για Μαδέϊρα.

Από την Λισσαβώνα το ταξίδι με το αεροπλάνο διαρκεί μια ώρα και λίγα λεπτά και το εντυπωσιακό όπως επίσης και λίγο ριψοκίδυνο σε αυτή την πτήση, είναι ότι το αεροπλάνο προσγειώνετε σ έναν ημιθαλάσσιο αεροδιάδρομο. Μπορείτε να βρείτε αρκέτα φθήνα εισιτήρια μιας και η Easy Jet έχει πτήσεις από Λισσαβώνα. Μετά την προσγείωση μπορείτε να νοικίασετε ένα αυτοκίνητο από το αέροδρομιο διότι οι αποστάσεις στο νησί είναι μεγάλες και η μορφολογία του εδαφούς αρκετά ανομοιόμορφη.

Εμείς στην εκδρομή αυτή δεν είχαμε προνοήσει και αναγακαστικά επιβιβαστήκαμε στο τοπικό ταξί για να μας οδήγησει στην πρωτέυουσα του νησίου Funchal. Εκεί μπορείτε να μείνετε σέναν από τα πολλά ξενοδοχιακά συγκροτήματα κατά μήκος της ακτής και οι τιμές είναι αρκετα καλές ,20 με 25 ευρώ την ημέρα/άτομο και με πρωινό, το οποίο αποτελείται πανδεσία εξωτικών φρούτων!!!

Το πρόγραμμα της εκδρομής αποτελούνταν πρώτα από την επίσκεψη της δυτικής πλευράς του νησιού και επείτα της ανατολικής. Πριν να ξεκινήσουμε τ οδοιπορικό πρέπει να αναφέρουμε ότι η Μαδέϊρα έχει Υποτροπικό-μεσογειακό κλίμα, αλλά με βάση τις διαφορές στην έκθεση στον ήλιο, την υγρασία, και η ετήσια μέση θερμοκρασία υπάρχουν σαφείς διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότο. Τα νησιά επηρεάζονται έντονα από το ρεύμα του Κόλπου,το οποίο δίνει ήπιο όλο το χρόνο θερμοκρασίες. Η μέση ετήσια θερμοκρασία κατά μήκος της ακτής είναι μεταξύ 15 ως 22 ° C, στα χαμηλότερα υψόμετρα, και μεταξύ 5 και 15 ° C, στα υψηλότερα υψόμετρα. Καλύπτόνταν από ένα πυκνό δάσος, όταν ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1418-1419 (Joao Gonzalves Zarco) Αλλα μέγάλο μέρος στα παραλιακά κάηκε από τους πορτογαλους για την δημιουργία γεωργικών εκτάσεων επείδη έχει εύφορο ηφαιστειακό έδαφος, πλούσιο σε κάλιο, και κατά προέκταση ιδανικό για την καλλιέργεια της αμπέλου και τα πρώτα αμπέλια είχαν εισαχθεί από την Κρήτη το 1453!!!!

1 μέρα: Parque natural -Porto Moniz- Sao Vincete (Δύση)

Αποφασίσαμε να πάρουμε τον δρόμο μέσα από τα βουνά και το Parque natural, η διαδρόμη είναι απίστευτης ομορφιάς: κινείται έως την κορφή του βουνού(1007μέτρα),αξίζει να σταματήσετε στα διάφορα μονοπατάκια που έχουν οργανωθεί για τους επισκεπτες(levadas) και οδηγούν σε μικρούς παράδεισους(φωτό)( la cascada de los 25 fuentes),όπως επίσης και να θαυμάσετε την θέα από ψηλά.
Υστέρα από ώρα οδήγησης φτάσαμε στο Porto Moniz. Εκεί καλλιεργούνται κυρίως οι λευκές ποικίλιες Verdhello και Sercial. Tα αμπέλια κρέμονται στη πλαγιά του βουνού και τα οποία προστατεύονται από τους ισχυρούς ανέμους με ξύλινους φράχτες που περιτρυγιρίζουν τα αμπελοτεμάχια.(φωτο) Επισκέφτοντας το Porto Moniz μην χάσετε την ευκαιρία να βουτήξεται στις φυσικές πισίνες που έχουν δημιουργήσει τα βράχια.
Η διαδρομή κινέται παραλλίακα δίπλα στο γκρεμμό έως το Sao Vincete στο οποίο καλιεργείται κυρίως η ερυθρή ποικιλία του νησιού Tinta Negra. Από εκεί μέσο τούνελ οδηγηθήκαμε στο δρόμο για το Funchal. Απαραίτητη στάση στην τάβερνα Poncha για να δοκίμασετε το τοπικό ρούμι Acuardende de Cana με φυσικό χυμό πορτοκάλι ή λεμόνι (φωτο).

2 μέρα: Pico Ruivo-Santana-Machico(Ανατολή)

Την επόμενη μέρα και μετά από ένα δύσκολο βράδυ(ξενύχτη στα δρομάκια του Funchal) ξεκινήσαμε για την ανατολικό γύρω του νησιού. Πρωτός σταθμός η ψηλοτέρη κορφή του νησιού Pico Ruivo η οποία είναι προσβάσιμη με το αυτοκίνητο τους καλοκαιρινούς μήνες βέβαια αν έχετε χρόνο και κουράγιο μπορείτε να περπατήσετε στο μονοπάτι που οδηγεί στην κορφή. Εδώ δεν χρειάζεται να σας περιγράψω το τοπίο απλά περιηγηθείτε στις φωτογραφίες. Κατεβαίνοτας απ?το Pico Ruivo και κατευθυνόμενοι στο χωρίο Santana μην διστάσετε να σταματήσετε στα μικρά χωρια στη μέση τις διαδρομής να γευτήται της ποταμίσιες πέστορφες τις περιοχής.
Στο χωριό Santana παραγόνται 3 λευκές ποικιλίες Malvasia, Verdhello και Sercial. Στο χωριό όμως το κύριο αξιοθέατο είναι τα παραδοσιακά σπίτια της Μαδέϊρα (φωτο). Τελός αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το ανατολικότερο ακρωτήρι του νησιού στο Canical. Εκεί σου δίνεται η εντύπωση ότι βρίσκεσαι σ?ένα διαφορετικό νησί, σχεδόν ξερικό χωρίς κανένα είδος τροπικής βλάστησης, σαν να βρίσκεσαι σε νησί των κυκλάδων.Εδώ είναι μπόρει να δεί κανέις τις μεγάλες κλιματικες διαφορές του νησιού.

3 μέρα : Funchal-Jardin

Την τελευταία μέρα αποφασίσαμε να περιηγηθούμε στην πρωτεύουσα του νησιού και τα περιχωρά της. Στη ευρεία περιοχή της Funchal δηλαδή στο νότιο μέρος του νησιού παραγέται το μεγαλύτερο ποσοστό της ερυθρής ποικιλίας Tinta Negra. Στην πρωτευούσα μπορείτε να επισκεφθείτε τα πιο σημαντικά οινοποιεία της περιοχής τα οποία προσφέρουν γευστικές δοκίμες και σας ξεναγούν στην παραγωγή του οίνου της Μαδέϊρας. Το μουσείο Βlandy ειναί μεταξύ αλλών το πιο οργανωμένο και το πιο πλήρες για να σας εξηγήσει την μέθόδο παραγωγης και να δοκιμάσετε τον οίνου της Μαδέϊρας.Επιπλέον η επισκεψη στο μουσείο σαν δίνει 10%εκπτωση στην αγορά φιαλών στην ειδική διαμορφωμένη καβα που έχει φταχτεί στο αεροδρόμιο. Τέλος για τους φυσιολάτρες σας προτείνω ανεπιφύλακτα να επισκεφθείτε τους βασιλικούς κήπους στο βορεία της Funchal.Έχει απίστευτα τροπίκα και μεσογιακά φυτικά είδη που αξίζει να δείτε.

Υ.Γ: Μην ξέχασετε να γευτείτε τα ψάρια στη pescuaqries.
Υ.Γ: Η νυχτερινή ζωή στα στενακια της πολής είναι κατί που κάθε βραδύ μπορείτε να δοκιμάσετε.

Photo gallery