Παρακαλούμε πατήστε ανανέωση για να φορτωθεί κανονικά η σελίδα (ctrl+f5)

Γενετικά τροποποιημένοι οίνοι

Συντάκτης: Σκουτέλας Δημήτρης
Ημερομηνία: 09.01.2008

Tα τελευταία χρόνια πολύς λόγος έχει γίνει σχετικά με τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα, τα οποία υπόσχονται ότι θα λύσουν μεγάλα προβλήματα του πλανήτη όπως ο υποσιτισμός και η μόλυνση του περιβάλλοντος(υπερβολική χρήση φυτοφαρμάκων,διάβρωση του εδάφους,μείωση της βιοποικιλότητας).Ήδη στην ευρωπαϊκή αγορά,μετά από πολλές έρευνες μεταλλαγμένων τροφίμων,καλλιεργείται και κυκλοφορεί γενετικά μεταλλαγμένο καλαμπόκι Βt,και αναμένετε έγκριση και για πολλά άλλα( ΜΟΝ863.

Στη χώρα μας και συγκεκριμένα στηνΑλεξανδρούπολη
καλλιεργήθηκαν μεταλλαγμένοι σπόροι καλαμποκιού που πουλήθηκαν στους αγρότες ως συμβατικοί.Το γενετικό τροποποιημένο καλαμπόκι διανεμήθηκε στην ελληνική αγορά, αγνοώντας ο καταναλωτής την προέλευσή του.

Πρόσφατα το αμερικάνικο περιοδικό Economist παρουσίασε ένα άρθρο
για τους γενετικά τροποποιημένους οίνους.Το δημοσίευμα αναφέρετε στην αποκωδικοποίηση του γεννετικού υλικού της ποικιλίας αμπέλου Pino noir από ιταλούς επιστήμονες και αναφέρει επιγραμματικά τις άπειρες δυνατότητες που μπορεί να προσφέρει η γενετική μηχανική στην επιστήμη της αμπελουργίας και της οινολογίας.

Θα μπορεί η άμπελος να απαλλαγεί επιτέλους από τις αρρώστιες και τα προβλήματα που την απασχολούν : περονόσπορος , ωίδιο, ξηρασία, κ.τ.λ. Θα μπορούμε επίσης να επιλέξουμε τα πρωτογενή και τα δευτερογενή αρώματα του οίνου ,και όλα αυτά απλά εισάγοντας ή αφαιρώντας γονίδια στο γενετικό υλικό της αμπέλου και των ζυμών.Φανταστείτε αρώματα εξωτικών φρούτων σ?ένα δικό μας Μοσχοφίλερο χωρίς την προσθήκη κάποιας ιδιαίτερης ζύμης και αγιωργίτικο με αρώματα Pino noir;

Όλα τα παραπάνω φαντάζουν,παράδεισος για κάθε οινοπαραγωγό, αμπελουργό που επιθυμεί να βελτιώσει την παραγωγή του,μειώνοντας παράλληλα το κόστος .

Άλλα πιο θα είναι το πραγματικό κόστος;ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην υγεία του καταναλωτή και ποίες οι συνέπειες στο περιβάλλον,στο εμπόριο του οίνου και στον κοινωνικό του ρόλο;Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε αρκετά.

Οι έρευνες και οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί για την ασφαλή κατανάλωση, όπως και για την ασφαλή καλλιέργεια των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων,έχουν πραγματοποιηθεί επί το πλείστον από βιομηχανίες τροφίμων που παράγουν μεταλλαγμένα προϊόντα(Μοnsato,Calgene) και σε μικρό βαθμό από ανεξάρτητα ερευνητικά κέντρα.Η άγνωστη σε εμάς δράση των καινούργιων πρωτεϊνών και ενζύμων που δημιουργούνται από τη αλλαγή του γενετικού υλικού,η τυχαία τοποθέτηση του καινούργιου γονιδίου στο γονιδίωμα του ξενιστή,η ελεύθερη μεταφορά των γονιδίων Γ.Τ.Ο* στη φύση(μεταφορά γύρης),το πατεντάρισμα(copyright)των Γ.Τ.Ο ως «γονίδια ιδιωτικής χρήσης»από της εταιρίες παραγωγής Γ.Τ.Τ*, οι κοινωνικές αλλαγές με το πέρασμα της παραδοσιακή γεωργία στην γεωργία των Γ.Τ.Τ ,όπως και πολλά άλλα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα σε αυτήν την καινούργια τεχνική θα πρέπει να μας κάνει να ξανασκεφτούμε την χρησιμότητά της εν λευκώ. Επιπλέον η χώρα μας υπολείπεται αρκετά σε θέματα οργανώσεις, σε ότι αφορά την διασφάλιση ποιότητας τροφίμων,την εφαρμογή των νομοθετικών διατάξεων των Γ.Τ.Ο,τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τροφίμων,την χρηματοδότηση εργαστηριακής έρευνας των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και την προστασία του καταναλωτή πράγμα που ενισχύει τους παραπάνω προβληματισμούς.

Η χρήση της γενετικής μηχανικής στην παραγωγή του οίνου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί έπειτα από αρκετή έρευνα και μελέτη για έναν ακόμα λόγο: ο οίνος δεν αποτελεί απλώς ένα προϊόν κατανάλωσης αλλά ένα προϊόν πολιτισμού που έχει ονομασία προέλευσης,ιστορία σε κάθε τόπο που παράγεται ,ιδιαιτερότητες και διαφορές από περιοχή σε περιοχή.Θα πρέπει όλοι όσοι εμπλεκόμαστε με τον οίνο να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε με υπευθυνότητα αυτήν την καινούργια τεχνική ως προς όφελος των καταναλωτών του οίνου,τους αμπελουργούς,τους οινοπαραγωγούς,τους οινολόγους και εν τέλει του ίδιου του οίνου.

Δύσκολα θα αμφιβάλει κανείς για τις δυνατότητες και για τις λύσεις σε σημαντικά προβλήματα που μπορεί να μας προσφέρει η γενετική μηχανική και είναι αυτός ο λόγος που θα πρέπει να μας κάνει πιο προσεχτικούς σε ό,τι αναφορά στον τρόπο και στην επιλογή της χρησιμότητάς της η οποία θα πρέπει να είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση.Η Αnita Intel, Kαθηγήτρια Γενετικής Μηχανικής- Ιδρύτρια Ευρωπαϊκού Δικτύου Ηθικής της Γενετικής αναφέρει ότι:

"Η απόσταση ανάμεσα σε αυτό που είναι τεχνικά εφικτό και σε εκείνο που μπορεί να αντιμετωπίσει υπεύθυνα ο άνθρωπος αυξάνεται συνεχώς"


*Γ.Τ.Ο(Γενετικά Τροποποιημένη Οργανισμοί)
*Γ.Τ.Τ(Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα)