Παρακαλούμε πατήστε ανανέωση για να φορτωθεί κανονικά η σελίδα (ctrl+f5)

Bordeaux (Μπορντώ)

Συντάκτης: Πλαχούρας Αποστόλης
Ημερομηνία: 18.02.2009

Βρίσκεται Νοτιοδυτικά της Γαλλίας και είνα δίπλα στην συνέχεια του ποταμού ΖΙΡΟΝΤ. Στα αριστερά είναι το Μεντόκ και οι εκτάσεις Πογιάκ, Μαρκώ, Πεσάκ Λεονιάν, Μπαρσάκ, Σοτέρν. Στα δεξιά βρίσκονται οι εκτάσεις : Φρουζάκ, Πομερόλ, Σεντ Εμιλιόν κλπ.

Το Μπορντώ είναι μια από τις διασημότερες αναπαραγωγικές περιοχές στο κόσμο καθώς, εδώ και πάρα πολλά χρόνια παράγονται οίνοι αρίστης ποιότητας οι περισσότεροι από τους οποίους κατατάσσονται στους οίνους QWPSR,κατηγορία η οποία έχει θεσπιστεί από την Ε.Ε., και δείχνει τους οίνους ποιότητας με το όνομα AOC.
(Στη δική μας χώρα βρίσκονται σε ονομαστική αντίστοιχία οι οίνοι ΟΠΕ και ΟΠΑΠ.)

Η πλειοψηφία των κρασιών που παράγονται στο Μπορντώ είναι ερυθρά και αναγνωρίζονται με την ονομασία «Κλαρέτ». Η ονομασία αυτή παραπέμπει στην ποικιλιακή σύνθεση “Cabernet Sauvignon” και “Μerlot” σε διαφορετικές αναλογίες για κάθε παραγωγό.

Παράγονται επίσης, μερικά εκλεκτά λευκά κρασιά καθώς και κάποια εντυπωσιακά γλυκά κρασιά.

‘Οπως είναι γνωστό σε όλους στη Γαλλία κυριαρχεί το αίσθημα της τελειότητας.
‘Ετσι λοιπόν οι ποικιλίες φυτεύονται μετά από πολλές μελέτες. Έτσι, είναι δυνατόν σε αποστάσεις χιλιομέτρων ή ακόμα και εκατοντάδων μέτρων να παρατηρηθούν διαφορετικές ποικιλίες μόνο και μόνο επειδή ευνοούνται από το terroir σε αυτό το σημείο παρ’ όλο που θα μπορούσαν να ευνοηθούν και άλλες σε λιγώτερο βαθμό βέβαια και να αξιοποιηθούν καλύτερα. ‘Ετσι λοιπόν, η ερυθρή ποικιλία που κυριαρχεί στο Μπορντώ είναι το “Cabernet Sauvignon”.

Στις περιοχές όπως Σεντ Εμιλιόν και Πομερόλ η κυρίαρχη ποικιλία είναι το “Merlot”, επειδή οι συνθήκες εκεί ευνοούν την συγκεκριμένη ποικιλία. ʼλλες ερυθρές ποικιλίες που συναντιούνται στο μπορντω είναι oι, cabernet franc αλλα και petit verdot, malbec. ‘Οσον αφορά τα λευκά κρασιά κυριαρχούν, από τις άλλες, η ποικιλίιες : Sauvignon Blanc, Semillon και τέλλος muscadelle.

Το ύφος των λευκών οίνων χωρίζεται σε λευκούς ξηρούς και σε γλυκούς οίνους (μετά την προσβολή του μύκητα εν όνόματι Βοτρύτη).

Οι ιδιοκτησίες των αμπελώνων και των οινοποιητικών χώρων τους αναφέρονται ως “Chateau”. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχει κάποιος πύργος εκεί. Είναι δυνατόν να υπάρχει ένα εντυπωσιακό οίκημα με αρχιτεκτονικό ύφος κάποιας εποχής ή ένα παλιό αρχοντικό.

Το 1855 τα σημαντικότερα Chateaux του Μεντόκ καθώς και το Chateau Haut-Brion ταξινομούνταν σε πέντε κατηγορίες. ξεκινώντας από την κορυφαία “Premier Cru Classe” και καταλήγοντας στην κατηγορία “Cinquieme Cru Classe”. Η τελευταία είχε σαν βάση της την ονομασία “Cru Classe”.

Κάτω απ’ αυτήν ήταν η κατηγορία “Cru Bourgeois” , πιο κάτω η κατηγορία “Bordeaux Superieur” και τέλος η κατηγορία των απλών “Bordeaux”.

Οι κατατάξεις δεν σταμάτησαν εκεί και το 1953 – 1955 τα κρασιά της περιοχής Γκραβ (τα καλύτερα αμπελοτόπια αυτής γνωστά ως Pessac – Leognon) και τα κρασιά της περιοχής Σεντ Εμιλιόν χωρίζονται και αυτά σε επιμέρους κατατάξεις.

Τέλος θα αναφερθούν μερικοί από τους καλύτερους παραγωγούς του Μπορντώ των οποίων τα κρασιά θα τα βρείτε με τις παρακάτω ονομασίες :

  • Chateau Haut-Brion
  • Chateau Lafit-Rothschild
  • Chateau Latour
  • Chateau Margaux
  • Chateau Mouton-Rothschild
  • Chateau Petrus
  • Chateau d’Yquem
  • Chateau Le Pin