Τα wood sticks είναι κομμάτια ξύλου δρυός τα οποία χρησιμοποιούνται για να εμπλουτίσουν τα αρώματα ενός οίνου. Είναι τεμαχισμένα σε διάφορα μεγέθη και προέρχονται από τα κομμάτια ξύλου που περισσεύουν από την κατασκευή βαρελιών. Υπάρχουν σε διάφορους τύπους ανάλογα με το κάψιμο που έχουν δεχθεί και τοποθετούνται στις δεξαμενές, κυρίως σε ερυθρούς οίνους, από λίγες μέρες έως λίγες εβδομάδες, ανάλογα με το επιθυμητό οργανοληπτικό αποτέλεσμα.
Ένα μεγάλο λάθος που πολλοί πιστεύουν, είναι ότι τα wood sticks αντικαθιστούν τα βαρέλια. Τα sticks δίνουν αρώματα ξύλου και παλαίωσης στους οίνους, αλλά δεν κάνουν παλαίωση. Η παλαίωση είναι αποτέλεσμα των διαφόρων οξειδώσεων που λαμβάνουν χώρα μετά από πολύμηνη παραμονή στο βαρέλι, από το οξυγόνο που εισχωρεί από το πωρόδες του ξύλου. Έτσι είναι ευνόητο ότι αυτές οι οξειδώσεις δεν πραγματοποιούνται με τα wood sticks, αφού η εφαρμογή τους γίνεται απουσία οξυγόνου και για πολύ μικρό διάστημα.
Η χρήση τους έχει επιτραπεί πλέον και στην Ελλάδα, αλλά δεν σημαίνει ότι αν σε έναν οποιονδήποτε οίνο βάλουμε sticks θα γίνει οργανοληπτικά καλύτερος. Σκοπός είναι να γίνεται ορθή χρήση τους. Αν σε έναν οίνο που προορίζεται βγει γρήγορα στην αγορά χρησιμοποιήσουμε wood sticks για να πάρει αρώματα, θα έχει αποδυναμώσει τα ποικιλιακά αρώματα, θα θυμίζει παλαιωμένο οίνο στη μύτη αλλά θα απέχει πολύ από έναν παλαιωμένο στο στόμα.
Σωστή χρήση των wood sticks μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους. Αν κάποιος οίνος έχει περάσει από βαρέλια τα οποία όμως έχουν αποδυναμωθεί (2η χρήση και άνω) και έχει πραγματοποιήσει οξειδωτική παλαίωση, με τα wood sticks μπορεί να αποκτήσει πιο έντονα αρώματα που θα του έδινε ένα καινούργιο βαρέλι. Το αποτέλεσμα βέβαια δεν θα είναι το ίδιο αφού το μπουκέτο που δημιουργείται στο βαρέλι είναι αποτέλεσμα μηνών και αντιδράσεων. Εφαρμογή των wood sticks μπορεί επίσης να γίνει για να καλύψει κάποια δυσάρεστη οσμή (π.χ. αναγωγικές οσμές) αφού κάνει το άρωμα πιο πολύπλοκο «μπερδεύοντας» έτσι τη μύτη. Αυτό βέβαια μπορεί να μην ακούγεται και τόσο καλό, αλλά σίγουρα είναι καλύτερο από την κατεργασία με θειικό χαλκό (CuSO4) και από την ταλαιπωρία του οίνου με αερισμό για την απομάκρυνση αναγωγικών οσμών.